Deel/print deze pagina:

Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood

Het Heiligdom is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in Nederland. Elk jaar bezoeken tienduizenden mensen de historische Genadekapel en de Runxputte voor het heilzame water uit de Mariabron.

Bijzonder Heiligdom 3 wonderen.

In de 14de eeuw vond een boer een Mariabeeld op zijn land en nam het mee naar huis. Het beeld keerde op miraculeuze wijze terug naar zijn vindplaats. Tegelijkertijd raakt een schip in nood voor de kust. De schipper herkende de stem van Maria “Als ge mij gaat eren zal de wind gaan keren”. Eenmaal veilig aan land werd door de schipper de plaats van de bouw voor de Genadekapel bepaald en hier op het Heiligdom gerealiseerd.

Op het Heiligdom bevind zich ook een waterput met heilzaam water welke in de 17de eeuw werd verwoest. Bij de uitbraak van de veepest in 1713 welde het water op en het vee dat van dit water had gedronken overleefde de veepest.

Nog steeds drinken bezoekers het heilzame water uit de put of nemen dit mee naar huis.
 

Groepen, groot en klein, bezoeken de plaats voor een bedevaart, maar de meeste bezoekers zoeken hun eigen weg en gebruiken de betekenis van het park om tot rust, zelf reflectie en bezinning te komen of wat te bidden en een kaarsje op te steken in de Bedevaartkapel.

Eind 18de eeuw is het Juliana klooster gerealiseerd op het Heiligdom waar je tegenwoordig kunt overnachten, bijeenkomsten kunt organiseren in een van onze vergaderruimtes. Naast de verschillende 1 en 2 persoon kamers zijn er ook groeps accommodaties beschikbaar.